Produktutveckling

Syftet med produktutveckling är att utveckla produkten så att den går att sälja, producera, leverera och använda. Många produkter skall dessutom kunna demonteras eller på annat sätt återvinnas efter sin livstid.

En produkt säljs på grund av pris, prestanda eller relation, eller en kombination av dessa. I ordet relation ingår - förutom en relation till säljaren - en relation till vad produkten står för - till exempel image!

Man brukar i managementlitteraturen rekommendera att koncentrera sin försäljning via två av ovanstående parametrar, då det ofta ansetts praktiskt omöjligt att vara bäst på alla tre, och lätt för konkurrenter att angripa en produkt som bygger sin framgång på endast en av dessa parametrar. Denna sanning börjar att falna, man är idag tvungen att vara bra på alla tre parametrarna -pris, prestanda och relation!

Om man börjar med den kanske mest självklara konkurrensparametern -priset - så bygger det på att man har en lägre produktkostnad än konkurrenten för att fortfarande vara lönsam. Det i sin tur kräver effektiva produktions- och logistikprocesser. En produkts utformning kan radikalt påverka monteringstider, materialkostnader och förpackningseffektivitet. Det finns ett antal verktyg som kan användas för att minimera dessa kostnadshöjare, till exempel DFA - Design For Assembly där man organiserat arbetar med minimering av komponentinnehåll och tillverkningstider.

Att standardisera utbudet är ofta en väg till framgång. Förberedda varianter av en produkt istället för kundanpassningar till varje enskild leverans frigör utvecklings-avdelningen från själva leveransprocessen. Dessutom garanteras egenskaps-nivåerna, då produkten är utprovad. Modulbaserad produktutveckling är här nyckeln till framgång.

Vad gäller konkurrensparametern prestanda, så är en produkt ofta komplicerad och har många egenskaper. Här gäller det att profilera produkten med en delmängd av egenskaperna, utan att för den skull tappa nivån på de grundläggande egenskaperna. Ett visualiseringsverktyg som hjälper till att hålla reda på egenskaperna är Kano-modellen. Historiska exempel på detta tankesätt är Volvo som säljer säkra bilar och BMW som säljer på körglädje. Båda har sina kundkretsar och är framgångsrika i var sin kundkrets med liknande produkter. Exempel på verktyg som används för att jämföra och prioritera egenskaper är QFD - Quality Function Deployment.

Läs gärna vidare om egenskapsbaserad försäljning under "Försäljning" i rullgardinsmenyn "Kunskaper".

Hilmerson Consulting AB - Lerduvevägen 17, 436 51 HOVÅS, Sverige - Tel: 031 12 05 00 - förnamn@hilmerson.com                  ©Hilmerson Consulting AB 2013