Strategiutveckling

Hilmerson arbetar mycket med strategiutveckling för producerande företag med egen produktutveckling, i syfte att få hela företaget att samarbeta från produktutveckling via försäljning till produktion och logistik. Vi arbetar med en relativt standardiserad modell i strategiframtagningen som bygger på coachning av ledningsgruppen, förstärkt med nyckelpersoner ur organisationen.

Strategiarbete sker långsiktigt i en sjustegs ”loop”, i vilken man ständigt utmanar sina tidigare tankar och återkommer och ”provtrycker” tidigare tagna beslut.

Det första varvet i loopen är självklart mer arbetskrävande då det till stor del handlar om nyskapande, snarare än intrimning och förändring.

De sju stegen och deras aktiviteter kan kortfattat beskrivas som följer, så som de genomförs då man rör sig första varvet genom ”loopen”.

FAS 1: Förbered Resan

Involvera ett team av engagerade nyckelspelare som tillsammans tar ansvaret för att ta fram nya strategier och som tar ansvaret för att driva igenom de nödvändiga aktiviteter som krävs för att nå de mål som strategin kräver. Gruppen skall i görligaste mån komplettera varandra vad gäller kunskaper, utbildning och personligheter. Gruppen skall dessutom ha stor förståelse för vilka kompetenser och personligheter som saknas naturligt i gruppen, där gruppmedlemmar måste ”kliva in” och kompensera.

Aktiviteter i Fas 1:

  1. ”Appliance”. Kompetenskartläggning och personlighetsanalys av potentiella gruppmedlemmar. Detta sker genom en förenklad ”MBTI-analys” med tillhörande information och ”feedback” till respektive deltagare. Deltagarnas fallenhet för grupparbete och vilken roll man naturligt tar i en grupp, kartläggs med hjälp av ”Belbin Teamroles”. Deltagarnas mognad kartläggs med en förenklad ”Johari Window”. Detta är dessutom en mycket bra ledarskapsutbildning och krävs för att dela in deltagarna i kreativa och produktiva arbetsgrupper och för att i sista steget kunna skapa actionplaner som accepteras av respektive chef. Arbetet tar ca 8-10 timmar att genomföra.
  2. Membership”. Sker i tillsammans med företagsledningen. Ju fler deltagare i gruppen, desto bättre acceptans för strategin i den kommande vardagen. Ju fler deltagare i gruppen, desto längre tid tar det att skapa en allmänt accepterad strategi. Antalet deltagare är alltså en balans mellan dessa två parametrar och vad som finns att tillgå i organisationen. Vår erfarenhet säger att gruppen bör ligga mellan 12-18 deltagare.

FAS 2: Utforska och Lär

Gruppen utforskar sin historia och sin nuvarande omgivning (intern och extern) i syfte att få en gemensam informationsbakgrund och -förståelse de utmaningar man står inför.

Aktiviteter i Fas 2:

  1. ”Graphic History”. En inledande visuell övning som kartlägger företagets historiska tillväxt, förändringar, milstolpar och utmaningar. Allteftersom historien utvecklas, så börjar mönster framträda vad gäller framgångar och misslyckanden. ”Graphic History” fångar gruppens kollektiva minne, utvecklar olika perspektiv och placerar alla i rummet på ”samma blad” i företagets historiebok. Övningen sker i en gemensam storgrupp och tar ca 1-2 timmar att genomföra.

FAS 3: Hitta Gemensam Plattform

Skapa gemensamma värderingar genom en gemensam syn på de faktorer som driver processen och vilka begränsningar som behöver respekteras.

Aktiviteter i Fas 3:

  1. ”Context Map”. En generell, branschoberoende omvärldsanalys genomförs där olika förekommande trender diskuteras (tekniska, ekonomiska, politiska, branschspecifika, marknadsmässiga etc.). Syftet är att förstå och få en gemensam bild över den komplexitet som omger bolaget. Resultatet är en helikoptervy över de faktorer som påverkar organisationen. Övningen sker i storgrupp och beräknas ta 3-4 timmar att genomföra.
  2. ”Industry Structure”. En branschanalys genomförs där branschens aktörer och resultat kartläggs (erbjudanden, konkurrenter, kunder, leverantörer, ersättande tekniker mm). Övningen ger en grafisk bild över branschens ”värdekedja” enligt ”Porters Five Forces” från leverantörer till huvudsakliga marknader, via konkurrenter och ersättande erbjudanden och utmaningar ifrån omvärldsanalysen. Övningen sker i storgrupp alternativt mindre grupper beroende på antal deltagare och beräknas ta 3-5 timmar att genomföra.
  3. ”SPOT Matrix”. En analys över företagets styrkor och svagheter samt möjligheter och hot genomförs i en gemensam storgrupp. Övningen ger en gemensam bild över företagets förutsättningar i förhållande till branschen och den övriga yttre omvärlden. Övningen sker inledningsvis i mindre grupper och sammanställs avslutningsvis till en gemensam ”SPOT-matrix”. Övningen beräknas ta 3-5 timmar att genomföra.

FAS 4: Öppna för en Vision

Engagera gruppens kreativitet och intuition genom att visualisera företagets ljusaste framtid i olika scenarier. Detta skapar positivt målfokus och leder bort från negativt problemfokus á la ”det går aldrig…”. En grov gemensam framtidsbild skapas.

Aktiviteter i Fas 4:

  1. ”Cover Story Vision”. En mycket kreativ övning där gruppen delas upp i mindre lag och skapar tidningsrubriker som handlar om företaget om fem år, i ett läge då allt gått er väg. Dvs lagen skapar sina bilder över en ljus framtid under lättsamma former. Övningen avslutas med en ”vernissage” där grupperna visar och berättar för varandra om sina tankar om framtiden. Övningen tar ca 2-4 timmar att genomföra
  2. ”Mandala Vision”. De olika grupparbeten som genomförts i övningen ”Cover Story Vision” sammanställs och en gemensam röd tråd diskuteras fram. Inget fokus läggs i detta läge på språket, utan all fokus på ”andemening”. Resultatet är en första grovskiss på en gemensam vision. Övningen sker i en gemensam grupp och beräknas ta 3-5 timmar att genomföra.

FAS 5: Skapa Strategier

Artikulera fram de kärnfrågor och som transformerar visionen till aktiviteter och skapa planer för aktiviteternas genomförande.

Aktiviteter i Fas 5:

  1. ”Five Bold Steps”. Vi definierar fem huvudsakliga aktiviteter/projekt/förändringar som måste genomföras för att nå den bild av framtiden vi önskar. Hänsyn tas till trender och utmaningar i omvärlden, branschen och inom företaget. Vi sätter företagets värderingar på pränt. Vi lägger kraft på att hyfsa till språket i visionen. Arbetet sker i en storgrupp och beräknas ta 3-5 timmar att genomföra.
  2. ”Investment Portfolio”. En analys av företagets erbjudande genomförs; vilka produkter/tjänster som säljer nu, vad som är under utveckling, vad som borde utvecklas, vad som skall avslutas mm. Ett regelverk med kriterier sätts upp för att i framtiden kunna avgöra när en produkt skall utvecklas, marknadsföras eller avslutas.  Arbetet sker i storgrupp och beräknas ta 3-5 timmar att genomföra.
  3. ”Value Proposition Grid”. Gruppen skapar en bild av företagets framtida erbjudande, marknadskanaler och säljtekniker, och vilken infrastruktur som behövs för att leverera både försäljningen och erbjudandet. Vi definierar företagets ”Distinguishing Proposition”, dvs ert unika erbjudande på marknaden, vad det innehåller, hur det marknadsförs och hur det skall levereras. Arbetet sker i en eller flera grupper, beroende på gruppens storlek och beräknas ta 3-5 timmar att genomföra.
  4. ”Stakeholder Map”. Gruppen kartlägger organisationens nuvarande nätverk (personal, kunder, leverantörer, samarbetspartners etc.) och definierar det framtida nätverk som organisationen kräver för att uppnå den framtida strategin. Arbetet sker i en eller flera grupper, beroende på gruppens storlek och beräknas ta 2-3 timmar att genomföra.

FAS 6: Utveckla System och Processer

Utveckla vägar för att informera, involvera och styra all involverad personal till att nå visionens mål – Visuell Styrning.

Aktiviteter i Fas 6:

  1. ”Organization Processes”.  Gruppen definierar och sätter grundläggande krav på de processer som måste finnas för att kunna genomföra och leva med den strategi som framarbetats. Processkraven länkas till företagets huvudmål och värderingar. Arbetet sker i flera grupper och tar ca 4-6 timmar att genomföra.
  2. ”Graphic Gameplan”.  Ett grupparbete som skapar en grov projektplan i syfte att genomföra förändringsarbetet. Huvudsakliga aktiviteter tidssätts, bemannas och kopplas till andra aktiviteter. En huvudsaklig måltavla med definierade mätetal skapas. Arbetet sker i en stor grupp och beräknas ta 3-5 timmar att genomföra.
  3. ”Visual Control”. Ett gemensamt grupparbete som sätter mätetal för organisationen på olika nivåer med en sammanhängande logisk tråd. Mätetalen målsätts så att den uppmålade strategin uppfylls då målen nås. Arbetet bygger på ”Balanced Scorecard”-filosofin, där målen delas in i fyra grupper: Processmål, Ekonomiska mål, Kundmål, och Anställdas mål, så kallade PEKA-mätetal. Arbetet sker omväxlande i storgrupp och mindre grupper och beräknas ta ca 8 timmar att genomföra.

FAS 7: Lev efter Visionen

Visa genuint ledarskap och ”commitment” till visionen då den rör sig från idé till aktiviteter till ett sätt att vara!

Aktiviteter i Fas 7:

1.  ”Journey Vision”. De huvudsakliga målen i hela strategiarbetet sammanställs i en översiktlig bild i syfte att distribueras inom företaget. Detta arbete skall ses som en avslutning på serien av grupparbeten och tar 4-8 timmar att genomföra. Arbetet sker i en gemensam storgrupp.

  1. ”A3 Charter”. Varje deltagare med chefsansvar kommer att få framställa en egen personlig plan för sin framtid i form av en ”A3-charter”. Detta är en av grundpelarna i Lean-filosofins ledarskap. Chefen väljer att koncentrera sig på att förbättra ett par av de mätetal som skapats i övningarna ovan, reflekterar över förra årets aktiviteter, analyserar vad som behöver göras, skapar en actionplan, signerar den tillsammans med sin chef och använder ”A3-chartern” som diskussionsunderlag för ”personlig prestanda” under kommande år. Arbetet återknyter till den inledande övningen där varje deltagare kartlägger sina starka och mindre starka sidor som chef. Processen upprepas årligen. Arbetet sker individuellt med respektive chef och tar ca 4 timmar per chef att genomföra.
Hilmerson Consulting AB - Lerduvevägen 17, 436 51 HOVÅS, Sverige - Tel: 031 12 05 00 - förnamn@hilmerson.com                  ©Hilmerson Consulting AB 2013